Σκιζοφρένεια και Covid-19: Επιπτώσεις και διαχείριση
Η πανδημία Covid-19 μπορεί να δώσει πρόσθετη πίεση σε εκείνους με σχιζοφρένεια και άλλες μορφές ψυχικής ασθένειας. Μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να κάνει την αντιμετώπιση της σχιζοφρένεια πιο δύσκολη.
Η σχιζοφρένεια δεν αυξάνει άμεσα τις πιθανότητες ενός ατόμου να συμβάλλει στο Covid-19.
Ωστόσο, οι υποκείμενες συνθήκες υγείας σε ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να συμβάλλουν σε πιο σοβαρά συμπτώματα Covid-19 εάν συστέλλονται από το νέο κοράνα που προκαλεί την ασθένεια.
Σε αυτό το άρθρο, διερευνάμε τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 σε άτομα με σχιζοφρένεια. Παραθέτουμε επίσης τεχνικές διαχείρισης και συζητούμε στρατηγικές υποστήριξης για τους φροντιστές.
Διαχείριση της σχιζοφρένειας κατά τη διάρκεια του Covid-19
Η πανδημία Covid-19 μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ψυχική υγεία. Εκείνοι με σχιζοφρένεια πιθανότατα θα χρειαστεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να διαχειριστούν την ψυχική τους υγεία κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε:
- Ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας. Οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν τα φάρμακά τους ακριβώς όπως ο γιατρός τους συνταγογραφεί. Δεν πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους ή να αλλάζουν τη δοσολογία, χωρίς ιατρική καθοδήγηση.
- Αποφύγετε το αλκοόλ και τα παράνομα ναρκωτικά. Αυτές οι ουσίες μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα της σχιζοφρένεια χειρότερα. Εκείνοι που χρησιμοποιούν αλκοόλ και παράνομα ναρκωτικά πρέπει να μιλούν στο γιατρό τους για την εγκατάλειψη. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη θεραπεία του εθισμού εδώ.
- Τεχνικές διαχείρισης άγχους. Μπορεί να είναι χρήσιμο για ένα άτομο να δοκιμάσει τις τεχνικές διαλογισμού, γιόγκα ή ευαισθητοποίησης για να βοηθήσει στη χαλάρωση.
- κολλήστε σε μια ρουτίνα. Η ρύθμιση και η προσκόλληση σε μια καθημερινή και εβδομαδιαία ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν την προσωπική τους υγιεινή, γυμναστήριο και ζωή στο σπίτι.
- Κάντε χρόνο για ευχάριστες δραστηριότητες. Ένα άτομο μπορεί να περάσει λίγο χρόνο κάθε μέρα σε χόμπι ή άλλες ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η τέχνη ή η μουσική.
- Φάτε μια ισορροπημένη διατροφή. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και καλά λίπη μπορούν να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία. Ο περιορισμός ή η αποφυγή επεξεργασμένων και πρόχειρων τροφίμων θα προσθέσει σε ένα υγιεινό σχέδιο διατροφής. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την παρακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής εδώ.
- Άσκηση. Ο στόχος για τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι σκόπιμο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε εκείνους με σχιζοφρένεια.
- ΚΑΝΕΤΕ ΑΡΧΙΚΗ. Τα προβλήματα ύπνου είναι κοινά μεταξύ εκείνων με σχιζοφρένεια και μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Πρακτική καλή υγιεινή ύπνου και προσπαθήστε να πάρετε 7-9 ώρες ύπνο μια νύχτα. Μάθετε συμβουλές για τον ύπνο καλά εδώ. Τα άτομα με επίμονα προβλήματα ύπνου θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν με το γιατρό τους.
- Μείνετε συνδεδεμένοι με άλλους. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των προβλημάτων ψυχικής υγείας για να ασχοληθεί με την οικογένεια και τους φίλους μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, ηλεκτρονικών εφαρμογών συνομιλίας μέσω βίντεο ή με άλλους τρόπους. Οι ηλεκτρονικές ομάδες υποστήριξης για άτομα με σχιζοφρένεια μπορούν επίσης να είναι επωφελείς.
- Περιορίστε την έκθεση σε πληροφορίες σχετικά με την πανδημία. Ο περιορισμός της έκθεσης σε πηγές ειδήσεων και κοινωνικά μέσα σε λίγα λεπτά, μία ή δύο φορές την ημέρα είναι μια καλή πρακτική. Για τις πιο ακριβείς πληροφορίες, οι άνθρωποι πρέπει να συμβουλεύονται αξιόπιστες πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
- Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο. Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό ή τον ψυχίατρο τους. Αυτοί οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας μπορούν να συστήσουν αλλαγές στα φάρμακα ή να προσφέρουν διαδικτυακές συνεδρίες θεραπείας.
για να βοηθήσετε στη στήριξη της ψυχικής σας ευεξίας και των αγαπημένων σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, επισκεφθείτε τον αφοσιωμένο κόμβο ψυχικής υγείας για να ανακαλύψετε περισσότερες πληροφορίες που υποστηρίζονται από την έρευνα.
Συμβουλές για φροντιστές και επαγγελματίες υγείας
Όσοι υποστηρίζουν κάποιον με σχιζοφρένεια μπορεί να χρειαστεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Η αυτο-φροντίδα για τους φροντιστές μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή.
Οι ακόλουθες συμβουλές και συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες:
- Ελέγξτε τις οδηγίες. Οι φροντιστές θα πρέπει να ελέγχουν τις τοπικές και κρατικές κατευθυντήριες γραμμές για να δουν αν μπορούν ακόμα να επισκεφθούν άλλους για να παρέχουν φροντίδα. Συνήθως, οι κατευθυντήριες γραμμές επιτρέπουν τη φροντίδα ενός ευάλωτου ατόμου.
- Πρακτική φυσική αποστασιοποίηση και υγιεινή των χεριών. Όπου είναι δυνατόν, οι φροντιστές πρέπει να προσπαθήσουν να παραμείνουν τουλάχιστον 2 μέτρα (6 πόδια) μακριά από τους άλλους. Θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα εάν οι άνθρωποι δείχνουν συμπτώματα ή ζουν σε διαφορετικό νοικοκυριό. Το πλύσιμο των χεριών και τακτικά είναι ζωτικής σημασίας. Μάθετε για τις κατάλληλες τεχνικές πλύσης χεριών εδώ.
- Παρέχετε υποστήριξη και ενθάρρυνση. Ένας φροντιστής μπορεί να βοηθήσει υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας να πάρουν τα φάρμακά τους, να παραμείνουν στη ρουτίνα τους και να εξασκήσουν καλή αυτο-φροντίδα. Εάν δεν είναι δυνατόν να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, μπορούν να συνδεθούν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων και βίντεο.
- Μείνετε σε επαγρύπνηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων σχιζοφρένειας. Εάν φαίνεται ότι τα συμπτώματα ενός ατόμου χειροτερεύουν ή εάν υπάρχουν περισσότερες ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες, ένας φροντιστής πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό του ατόμου.
- Επικοινωνήστε με τις κοινωνικές υπηρεσίες εάν είναι απαραίτητο. Η τοπική υποστήριξη κοινωνικής φροντίδας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με σχιζοφρένεια να ψωνίσουν για φαγητό ή φάρμακα, να καθαρίσουν το σπίτι τους, να διαχειρίζονται τα χρήματά τους και πολλά άλλα.
- Πρακτική αυτο-φροντίδα. Οι φροντιστές πρέπει επίσης να φροντίζουν τον εαυτό τους, τρώγοντας καλά, ασκώντας τακτικά, διαχειρίζοντας το άγχος και να κοιμούνται αρκετό.
Το Covid-19 επηρεάζει τη σχιζοφρένεια;
Η κρίση Covid-19 μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Σύμφωνα με μια αναφορά περίπτωσης, η πανδημία μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες που σχετίζονται με τον κοροναϊό, μαζί με τις αλλαγές στη διάθεση.
Ο ασθενής στην αναφορά ανταποκρίθηκε καλά στη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, η υπόθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για άτομα με σχιζοφρένεια και τους φροντιστές τους, να γνωρίζουν τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία.
Ενώ η ψυχική ασθένεια δεν αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο ενός ατόμου να συμβάλει από το COVID-19, μπορεί να αυξήσει έμμεσα τον κίνδυνο να αρρωστήσει ή να βιώνει σοβαρά συμπτώματα.
Για παράδειγμα, τα ποσοστά καπνίσματος είναι σημαντικά υψηλότερα σε εκείνους με σχιζοφρένεια παρά στον γενικό πληθυσμό. Οι καπνιστές είναι δυνητικά πιο ευαίσθητοι στο Covid-19.
Επίσης, όσοι έχουν συνθήκες ψυχικής υγείας είναι πιο πιθανό να βιώσουν την έλλειψη στέγης ή την αστάθεια κατοικιών από άλλες. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας και να καταστήσει πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να ακολουθήσει εκείνους που είναι άρρωστοι.
Όταν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας επιδεινώνονται, τα άτομα μπορεί να παραμελούν τις βασικές πρακτικές αυτο-φροντίδας, όπως η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και ο ύπνος. Μπορούν επίσης να παραμελούν να εξασκήσουν τη φυσική απομάκρυνση και την κατάλληλη πλύση των χεριών.
Επιπλέον, μπορεί να συμβεί κατάχρηση ουσιών. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο μόλυνσης.
Η ύπαρξη μιας υποκείμενης κατάστασης μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ εκείνων με COVID-19. Πάνω από το 70% των ατόμων με σχιζοφρένεια έχουν μία ή περισσότερες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τους, όπως: >
Για τον λόγο αυτό, τα άτομα με σχιζοφρένεια πρέπει να λάβουν μέτρα για να διαχειριστούν την κατάστασή τους και να διατηρήσουν υγιή.
Πότε να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια
Τα άτομα θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια εάν αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της πανδημίας Covid-19 ή εάν παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους χειροτερεύουν.
Οι φροντιστές θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσουν μια αλλαγή στις ψευδαισθήσεις ή τις αυταπάτες που βιώνει κάποιος με σχιζοφρένεια.
Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να καλέσετε έναν γιατρό για συμβουλές εάν αναπτύξουν συμπτώματα του Covid-19. Μάθετε για τα συμπτώματα Covid-19 εδώ.
Περίληψη
Η διαβίωση μέσω της κρίσης Covid-19 μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της ψυχικής ασθένειας χειρότερα. Μπορεί να συμβάλει σε ψευδαισθήσεις ή αυταπάτες που σχετίζονται με κορώνα σε άτομα με σχιζοφρένεια. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει άλλα συμπτώματα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να συμβάλλουν στον ιό ή να βιώνουν πιο σοβαρά συμπτώματα.
Τα άτομα και οι φροντιστές τους μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία. Εάν προκύψουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να προσεγγίσετε αμέσως έναν επαγγελματία υγείας.
Η άμεση θεραπεία μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα και να οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας.
- Ψυχική υγεία
- FIGH/COLD/SARS
- Ψυχολογία/Ψυχιατρική
αντλεί μόνο από μελέτες από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.