skizofrénia és covid-19: Az ütés és a kezelés

skizofrénia és covid-19: Az ütés és a kezelés

A COVID-19 járvány további törzset helyezhet a skizofrénia és más mentális betegség más formáiban. Ez súlyosbíthatja a tüneteket, és kihívást jelenthet a skizofrénia kezelésére. A

skizofrénia nem növeli közvetlenül az ember esélyét a Covid-19 szerződésére.

A skizofréniában szenvedő személyek alapjául szolgáló egészségügyi feltételek azonban hozzájárulhatnak a komolyabb Covid-19 tünetekhez, ha a betegséget okozó új koronavírust kötik.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a Covid-19 járvány hatásait a skizofréniában szenvedőkre. Felsoroljuk a kezelési technikákat és megvitatjuk a gondozók támogatási stratégiáit.

A skizofrénia kezelése a COVID-19 során

A COVID-19 járvány mély hatással lehet a mentális egészségre. A skizofréniában szenvedőknek valószínűleg további lépéseket kell tenniük mentális egészségük kezelésére a járvány során.

Íme néhány módszer a megbirkózáshoz:

 • Kövesse a kezelési tervet. Az embereknek pontosan úgy kell szedniük a gyógyszereiket, ahogy orvosuk előírja. Nem szabad abbahagyniuk a gyógyszereik szedését, és nem szabad megváltoztatniuk az adagot, orvosi útmutatás nélkül.
 • Kerülje el az alkoholt és a tiltott drogokat. Ezek az anyagok még rosszabbá tehetik a skizofrénia tüneteit. Azoknak, akik alkoholt és tiltott drogokat használnak, beszéljenek orvosukkal a kilépésről. Tudjon meg többet a függőség kezeléséről.
 • Gyakorolja a stresszkezelési technikákat. Hasznos lehet az egyén számára a meditáció, a jóga vagy az éberségi technikák kipróbálása a relaxáció elősegítése érdekében.
 • Ragaszkodjon a rutinhoz. A napi és heti rutinhoz való beállítás és ragaszkodás segíthet az embereknek a személyes higiéniájuk, a fitnesz és az otthoni élet fenntartásában.
 • Tegyen időt az élvezetes tevékenységekre. Az ember minden nap eltölthet egy kis időt hobbi vagy más élvezetes tevékenységek, például művészet vagy zene bevonásával.
 • Egyél kiegyensúlyozott étrendet. A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, sovány fehérjékben és a jó zsírokban gazdag egészséges étrend támogathatja a mentális egészséget. A feldolgozott és egészségtelen ételek korlátozása vagy elkerülése növeli az egészséges étkezési tervet. Tudjon meg többet az egészséges étrend itt tartásáról.
 • Gyakorlat. Legalább 30 perces mérsékelt fizikai aktivitás célpontja a hét legtöbb napján. A kutatások azt mutatják, hogy az aerob testmozgás javíthatja a tünetek súlyosságát a skizofrénia esetében.
 • Keressen elég aludni. Az alvási problémák gyakoriak a skizofréniában szenvedők körében, és a tüneteket még rosszabbá tehetik. Gyakorold a jó alvási higiéniát, és próbálj meg egy éjszakát 7–9 órás aludni. Ismerje meg a tippeket az alváshoz itt. A tartós alvási problémákkal küzdőinek orvosukkal kell foglalkozniuk velük.
 • Legyen kapcsolatban másokkal. Segíthet a mentálhigiénés problémák kezelésében a családdal és a barátokkal való kapcsolattartásban telefonhívások, online videocsevegő -alkalmazások vagy más módon. Az online támogatási csoportok a skizofréniában szenvedő emberek számára szintén hasznosak lehetnek.
 • Korlátozza a járványról szóló információknak való kitettséget. A hírforrások és a közösségi média expozíciójának néhány percre, napi egyszeri kétszer korlátozása jó gyakorlat. A legpontosabb információkért az embereknek meg kell konzultálniuk a jó hírű forrásokkal, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC).
 • Szükség esetén szakmai segítséget kérjen. Azoknak az embereknek, akiknek küzdenek a megbirkózásért, kapcsolatba kell lépniük orvosukkal vagy pszichiáterrel. Ezek az egészségügyi szakemberek javasolhatják a gyógyszerek változtatását vagy online terápiás foglalkozásokat.

Annak érdekében, hogy támogassa mentális jólétét és szeretteit ebben a nehéz időszakban, látogasson el a dedikált mentálhigiénés csomópontunkra, hogy további kutatási információkat fedezzen fel.

Tanácsok a gondozók és az egészségügyi szakemberek számára

A skizofréniában szenvedő személyeknek további lépéseket kell tenniük a tünetek kezelése érdekében a Covid-19 pandémián.

A gondozók önellátása ebben az időben is különösen fontos lehet.

A következő tanácsok és tippek hasznosak lehetnek:

 • Ellenőrizze az iránymutatásokat. A gondozóknak ellenőrizniük kell a helyi és állami iránymutatásokat, hogy megtudják, hogy továbbra is meglátogathatják -e másokat az ellátás érdekében. Az iránymutatások általában lehetővé teszik a kiszolgáltatott személy gondozását.
 • Gyakorold a fizikai távolságot és a kézhigiéniát. Ahol lehetséges, a gondozóknak meg kell próbálniuk legalább 2 méterre (6 láb) távol maradni másoktól. Maszkot is viselniük, ha az emberek tüneteket mutatnak, vagy más háztartásban élnek. A kéz alapos és rendszeres mosása szintén létfontosságú. Ismerje meg a megfelelő kézmosási technikákat itt.
 • Támogatás és bátorítás nyújtása. A gondozó segíthet azáltal, hogy támogatja és ösztönözheti a mentálhigiénés problémákkal küzdő személyeket, hogy szedjék gyógyszereiket, ragaszkodjanak a rutinhoz és gyakorolják a jó önellátást. Ha nem lehet szemtől szemben találkozni, telefonhívások, üzenetek és videohívások révén csatlakozhatnak.
 • Legyen éber. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a járvány súlyosbodó skizofrénia tüneteket okozhat. Ha úgy tűnik, hogy az ember tünetei egyre rosszabbodnak, vagy ha több hallucináció vagy téveszmés jelen van, akkor a gondozónak azonnal vegye fel a kapcsolatot a személy orvosával.
 • Ha szükséges, vegye fel a kapcsolatot a szociális szolgáltatásokkal. A helyi szociális ápolási támogatás segíthet a skizofréniában szenvedő embereknek élelmiszer- vagy gyógyszerek vásárlásában, otthona tisztításában, pénzük kezelésében és még sok másban.
 • Gyakorold az öngondozást. A gondozóknak is gondoskodniuk kell arról, hogy jól étkezzenek, rendszeresen gyakoroljanak, kezeljék a stresszt és elegendő alvást kapjanak.

A COVID-19 befolyásolja-e a skizofréniát?

A COVID-19 válság súlyosbíthatja a skizofrénia tüneteit. Egy esettanulmány szerint a járvány a koronavírushoz kapcsolódó hallucinációkat és téveszmékeket, valamint a hangulatváltozásokat kiválthatja.

A jelentésben szereplő beteg jól reagált a gyógyszeres kezelésre. Az eset azonban rávilágít arra, hogy a skizofrénia és gondozóikban szenvedő embereknek tisztában kell lenniük a járvány mentális egészségre gyakorolt lehetséges hatásaival.

Miközben mentális betegséggel jár, nem növeli közvetlenül az ember kockázatát a COVID-19 szerződésekhez, közvetett módon növelheti a betegek vagy a súlyos tünetek tapasztalatának kockázatát.

Például a dohányzás aránya jelentősen magasabb a skizofréniában szenvedőknél, mint a lakosságban. A dohányosok potenciálisan hajlamosabbak a Covid-19-re.

A mentális egészségi állapotban szenvedők is nagyobb valószínűséggel élnek hajléktalansággal vagy lakossági instabilitással, mint mások. Ez növelheti a betegség kockázatát, és megnehezítheti a betegek kezelését és nyomon követését.

Ha a skizofrénia tünetei súlyosbodnak, az egyének elhanyagolhatják az alapvető öngondozási gyakorlatokat, például egy kiegyensúlyozott étrend fogyasztását és elegendő alvást. Elhanyagolhatják a fizikai távolság és a megfelelő kézmosás gyakorlását is.

Ezenkívül kábítószerrel való visszaélés fordulhat elő. Ezek a tényezők tovább növelik a fertőzés kockázatát. A

mögöttes feltételekkel növelheti a halálozási arányt a COVID-19-ben szenvedők körében. A skizofréniában szenvedő emberek több mint 70% -ának van egy vagy több egészségügyi állapota, amely növeli a kockázatukat, például:

 • Szívbetegség
 • Magas vérnyomás vagy magas vérnyomás

Ezért a skizofréniában szenvedő embereknek lépéseket kell tenniük állapotuk kezelése és az egészséges állapot megőrzése érdekében.

Mikor kell szakmai segítséget kérni

Az egyéneknek segítséget kell kérniük, ha küzdenek a Covid-19 pandémiájának stresszével, vagy ha észreveszik, hogy tüneteik rosszabbodnak.

A gondozóknak orvosi ellátást kell kérniük, ha észreveszik a hallucinációk vagy téveszmék változásait, amelyeket valaki skizofrénia tapasztal.

Alapvető fontosságú, hogy orvoshoz hívja az orvost, ha a COVID-19 tünetei alakulnak ki. Ismerje meg itt a Covid-19 tüneteit.

Összegzés

A COVID-19 válságon keresztül élve a mentális betegség tüneteit még rosszabbá teheti. Hozzájárulhat a koronavírussal kapcsolatos hallucinációkhoz vagy téveszmékhez a skizofrénia esetében. Ez további tüneteket is súlyosbíthat.

Bizonyos esetekben néhány skizofréniában szenvedő embernek fokozott a kockázata a vírus szerződésének vagy a súlyosabb tünetek tapasztalatának.

Az egyének és gondozóik lépéseket tehetnek a járvány mentális egészségre gyakorolt hatásának csökkentése érdekében. Ha súlyosbodó tünetek fordulnak elő, fontos, hogy azonnal elérje az egészségügyi szakembert.

Azonnali kezelés enyhítheti a tüneteket, és jobb egészségügyi eredményekhez vezethet.

 • Mentálhigiénés
 • influenza/SARS
 • Pszichológia/pszichiátria

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket és Csak a szakértői tanulmányokból, az egyetemi kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Bài viết liên quan

Tư vấn miễn phí (24/7) 086.9999.588

NHẬN THÔNG TIN TUYỂN DỤNG MỚI NHẤT